Blogia

Blog de Jordi Sequero per FT

La informació com eina de desenvolupament

La informació com eina de desenvolupament

Per veure un exemple de com la Ciència, la tecnologia i la informació poden ajudar al desenvolupament només cal veure el projecte ESASTAP (European - South African Science and Technology Advancement Programmees). Aquesta és una plataforma centrada a l'avanç d'aquestes societats proporcionant informació i ajuda pràctica als investigadors.

Si vols conèixer més d'aquest projecte....clika aquí

Google a la carta

Google a la carta

Per tal d'adaptar-se cada vegada més a les necessitats dels seus usuaris, el buscador més important de la xarxa  ha creat un nou dispositiu anomenat iGoogle. Aquí es pot, mitjançant sencilles aplicacions, adaptar la seva pàgina a les nostres necessitats.

Destaca entre aquestes aplicacions la anomenada Daily Me, on es permet a l'usuari crear un mini diari.

Si vols conèixer més i adaptar el teu buscador....clika aqui 

L'entreteniment i la societat

L'entreteniment i la societat

Folding@home és tot un èxit gràcies als milers d'usuaris que col·laboren, actualment més de 250.000. 

La idea d'aquest projecto és basar-se en la interconnexió a través de la xarxa d'ordinadors de tot el món amb l'objectiu d'obtenir una gran capacitat per processar càlculs gràcies a l'unió de tots els processadors per investigar diferents malalties a afecten a milions de persones com el Parkinson, Alzheimer, càncer, etc.

Segons el director del programa " hem fet simulacions en les primeres setmanes que normalment trigaríem més d'un any en calcular".

Així, l’entreteniment s’uneix a les necessitats de la societat. Sense dubtes un gran exemple a seguir.
 
Per saber més...clika aquí  

 

We are Virginia Tech ...

We are Virginia Tech ...

Una prova de l'extensió del fenomen blolg, comentat en anteriors entrades, el trobem a la brutal matança de Virginia.

Aquesta va ser seguida minut a minut per diferents blogs d'una manera instantània, fins i tot es van adelantar a les agències de notícies, el que va comportar que les notícies no fossin fidedignes o es facin eco de simples rumors, tal com es comenta a la següent notícia apareguda al diari digital IBLnews (veure aquí).   

"We are sad today, and we will be sad for quite a while.
We are not moving on. We are embracing our mourning.
We are Virginia Tech
... "

- Nikki Giovanni, Professor, poet, activist

Internet = Google?

Internet = Google?

Google, empresa líder  dels cercadors a la xarxa és,  després de l'impacte de Google Earth , la compra de YouTube i la recent compra de Doubleclick , líder en la publicitat digital (veure notícia aquí ), etc. una de les empreses més potents i influyents d'Internet.

Davant d'aquest panorama, estem davant d'un  perillòs monopoli?

Tu que creus?

 

Pots influenciar a 800.000 persones amb el teu blog?

Pots influenciar a 800.000 persones amb el teu blog?

Saps que les teves opinions expressades al teu blog poden influenciar a molta gent?

Doncs això es despren d'un interessant article publicat a la Vanguardia (veure'l aqui ) on diu que el 40% dels usuaris de blogs es declaren influenciables per aquests alhora de realitzar les seves compres. És a dir, si uns grans magatzems, un concesionari, una empresa de telefonia, etc. et tracten malament no ho dubtis...critica'ls al teu blog i potser ajudes a algú a no caure al mateix parany però, alhora els "castigues".

Clar que també haurà qui critiqui la competència o critiqui sense raó.

Llavors....tu que opines?

What are you doing?

What are you doing?

En referència a un artícle molt interessant d'una companya del planeta fonaments que parlava del fenòmen TWITTER he trobat un acudit que pot reflexar molt bé de que es tracta.

Els 10 Blogs més linkats al món...i és el teu?

Els 10 Blogs més linkats al món...i és el teu?

Després de la llista dels blogs més votats a "Planetes Fonaments" potser seria interessant saber quins són els blogs més importants a nivell mundial segons els número d'enllaços (llistat elaborat per Technorati).

Destacar que aquestes deu són en llengua anglesa i per trobar altres llengües haurem d'anar al lloc 13  en xinès Yanxi Bokewu, en àrab al 16 Persian Blog i en castellà al número 72 Microsiervos.

1.
Engadget (linkat per 26.809 blogs)
2.
Boing Boing (linkat per 20.414 blogs)
3.
TechCrunch (linkat per 17.518 blogs)
4.
Gizmodo (linkat per 17.312 blogs)
5.
The Huffington Post (linkat per 15.007 blogs)
6.
Life Hacker (linkat per 13.659 blogs)
7.
Post Secret (linkat per 11.747 blogs)
8.
Daily Kos (linkat per 11.476 blogs)
9.
Ars Technica (linkat per 11.325 blogs)
10.
Michelle Malkin (linkat per 10.254 blogs)

Quina hora és?

Quina hora és?

Internet és, sense dubrtes, un dels màxims exponents de la gloobalització. Però, precisament per això, com establir els conceptes horaris si el productor d'una pàgina o blog resideix a catalunya i el seu servidor a Bangladesh?  
Per solucionar això sorgeix l''hora internet també coneguda com Swatch Internet Time o Biel Mean Time (BMT). Aquesta va ser creada al 1998 per Swatch i vol eliminar els usos horaris i establir un horari universal.
Vols saber més? clika aquí 
Que opines d'això?

Vols un habitaquo gràtis?

Vols un habitaquo gràtis?

El vols? no? Una pista... Habitaquo és la paraula en espanyol més buscada a google.

Segurament no saps ni que és, veritat? doncs no creguis que estàs fora d'onda o "desactualitzat". Per que aquesta és una paraula de nova creació i sense significat.

Llavors, com és possible que sigui la més buscada? Doncs es fruit d'un concurs de posicionament a la xarxa (més info aquí ).

Són notícies com aquesta la que ens fa plantejar-nos si la pol·lítica de resultats de google te algun sentit o és lògica. 

 I tu que creus?

Treure diners amb el DNI

Treure diners amb el DNI

A Madrid serà possible properament treure diners als caixers automàtics, concretament a Caja Madrid, amb el DNI electrònic.

Per saber més...clika aquí

Sense dubtes aquest només serà un dels benefificis que la sortida del e-DNI oferirà a partir del 2011 com noves relacions amb l'administració i empreses privades. Però la pregunta que tot això suscita és la següent...si tal com comentava un company al seu blog, Espanya està a la posició 32 en l'ús de les TIC, estarem preparats pel e-DNI????

Q creus???

Vols viure una altra vida?

Vols viure una altra vida?

Si penses "M'agradaria tenir una altra feina", "si fos més alt...", "què faria si tornès a ser solter?", etc.

Doncs ja hi ha solució. Encara que, això sí, de manera virtual. Pots començar una nova vida a Second Life.

Aquest és un món virtual 3D creat per Linden lab i fundat per Philip Rosedale i està distribuit en una amplia xarxa de servidirs i que pot ésser jugat a través d'Internet proporcionant als seus usuaris o "residents" eines per modificar el món i participar en la seva economia "virtual".

Què, t'animes?

Un blogger es alliberat després de 224 dies a la presó

Un blogger es alliberat després de 224 dies a la presó

Els EEUU alliberen al periodista i blogger Josh Wolf després de 224 dies a la presó de California després que accedir a fer pública certa informació, exposada prèviament al seu Blog.

Vols saber més? clika aquí

En aquesta notícia podem veure la importància cada cop més gran del fenomen blog, sobretot dintre del món del periodisme, on importants periodistes, censurats per les grans editorials, anunciants, etc. decideixen crear el seu propi blog on expressar-se lliurement.

I tu que creus?

Es pot censurar Internet?

Es pot censurar Internet?

Si dius d'una manera espontània que no és possible, que Internet és lliure i és una ventana al món, una cosa està clara, no ets xinès. Per que el govern de la república de la Xina ha creat un SUPER-FIREWALL que bloqueja totes les pàgines webs no "recomanades" pels seus ciutadans.

A aquest fet molt censurable cal sumar la col·laboració amb el govern xinés de Google. Aquest és el preu d'ésser una multinacional amb molt afany de lucre?

Vols provar si la teva pàgina web o les teves pàgines webs favorites estan vetades? doncs clika  aquí

Nova versió d'OpenOffice 2.2

Nova versió d'OpenOffice 2.2

Ha sortit una nova versió del programari lliure OpenOffice amb moltes millores. Degut a la cada cop més important influència del programari lliure a la nostra societat, però SOBRETOT al seu futur és molt recomanable estar informat de totes les novetats.

Vols saber més? clika aquí

Ho vols descarregar? clika aquí

Wifi gratuït a Andorra

Wifi gratuït a Andorra

Estàs a un bar a la plaça del teu poble o ciutat i penses "estaria molt bé poder connectar-se a Internet amb el meu portàtil o mòbil via wifi...però".

Doncs si vius o visites Andorra hauràs de preocupar-te en altres qüestions, perquè el govern veí ha decidit instal·lar wifi gratuït a TOT el territori de manera GRATUÏTA. Això si és una política decidida per tal anar a una Societat de la Informació. A diferència de casa nostra on és tan nombrada pels polítics però tan oblidada alhora.

si vols saber més clika aquí

Pot el WIFI salvar una vida?

Pot el WIFI salvar una vida?

Els resultats i els efectes de les noves tecnologies de la informació a la societat actual depenen del seu ús.

Un exemple clar el trobem en un article que he llegit avui segons el qual fa poc que l'equip del Dr. Raja Sengupta de la Universitat de Berkley està treballant en l'aplicació del sistema Wifi en la seguretat vial. Com? doncs el sistema és fàcil i econòmic. Només cal dotant als cotxes amb una connexió Wifi i un receptor GPS (molt difós en els cotxes actuals) i aquests es "comunicaran" per evitar possibles col·lisions.

Si vols saber més només cal que cliquis aquí

 

vols ser un ciberdetectiu?

vols ser un ciberdetectiu?

Si vols estar informat de totes les informacions publicades als diferents blogs que poden fer referència a la teva empresa o a tú mateix,  aquí tens una petita ajuda:

Technorati. S'actualitza cada vegada que els blogs publiquen noves informacions. El seu motor de cerca (search for) rastreja els blogs segons indicacions com l'idioma o l'autoritat (el nombre de vegades que aquest blog és anomenat).

Google. El conegut motor de cerca  també ofereix la possibilitat de rastrejar blogs amb "Google Blog Search). Destacar que s'actualitza més lentament que Technorati però es pot limitar la cerca per períodes temporals.

Icerocket. Molt interessant per la seva eina (blog trend) o tendències de blogs que medeix quan tu o la teva empresa ha estat anomenada en relació a la competència.

Blogpulse. Aquí pots mesurar la rellevància del blog que realitza els comentaris mostrant el seu lloc al rànking dels blogs més rellevants a nivell global.

Arquitectura Peer-to-Peer

La tercera i última arquitectura a comentar és l’anomenada Peer-to-Peer o P2P. Aquesta està basada en una relació teòrica d’igual a igual (sistema distribuït on tots els nodes tenen les mateixes possibilitats i responsabilitat i on tota la comunicació és simètrica) entre dos o més ordinadors. I, on aquests, usen alhora un mateix sistema de telecomunicació amb el propòsit de comunicar-se o compartir recursos. Però aquesta arquitectura P2P pura no és molt usual. Actualment es tendeix més cap a una P2P híbrida amb la inclusió d’altres elements com els DNS i altres protocols que el fa actuar com una arquitectura del tipus client/servidor i P2P de manera simultània segons les tasques a realitzar. Alguns exemples d’això són el sistema Usenet news server, el correu electrònic SMTP, OpenNAP, els canals IRC o Napster. Aquest és un clar exemple d’un sistema P2P híbrid, per que el seu èxit es basava en la utilització d’un gran índex (client/servidor) que feia possible compartir els arxius, en aquest cas d’àudio, disponibles gràcies a l’arquitectura P2P.

Si a principis de la dècada dels noranta la tecnologia JAVA era la base del P2P, actualment aquesta ha estat millorada amb els projectes JXTA, Chord project, PAST storage utility, P-Grid i el CoopNet content distribution sistem.

Com a desavantatges podem destacar el fet de ser un sistema obert no centralitzat i, per tant, difícil de controlar i garantir la seguretat, integritat i confidencialitat, que el fan objectiu de molts atacs per motius i vies molt diferents amb l’encriptació com a defensa. Un altre desavantatge el trobem en l’àmbit legal en relació als drets d’autor. Si en els Estats Units els casos més destacats són els de Sony Corp. Vs Universal City Studios (The Betamax decision) i MGM vs Grokster al nostre país també s’han començat a donar aquests litigis.

Però les avantatges d’aquesta arquitectura són majors que les desavantatges i radiquen en que la inclusió d’un nou membre és molt fàcil i no afecta al sistema sinó tot el contrari, perquè tots aquestes aporten recursos, espai d’emmagatzemament i potència de computació, millorant les capacitats del sistema, gran tolerància a les fallades, al ésser descentralitzat, que són substituïdes per la resta de clients o usuaris, amb un cost econòmic molt baix, amb un alt nivell d’anonimat i amb la possibilitat de realitzar diferents actuacions que, moltes d’elles influiran en les nostres vides.

Arquiectura Publicació / Subscripció

L'arquitectura Publicació/Subscripció es diferencia de l’anterior model client/servidor en que està formada per una relació Productor d’informació/consumidor d’informació, on el primer és una aplicació per difondre informació sense tenir en consideració qui és el client, i aquest és una aplicació que es subscriu als canals de distribució d’informació (productors) segons els seus interessos econòmics, culturals, tecnològics o esportius. Però, la transacció d’informació necessita d’un nou vehicle inexistent en el paradigma anterior, el mediador o Broker que pot ser central o distribuït (cal una organització d’aquest tipus per un millor servei) per tal de dirigir la informació publicada als usuaris subscriptors al canal o connectors lògics. Aquest determina el tipus d’informació, el format de les dades, característiques de personalització, caducitat i actualitzacions de la informació, mode d’operació i sistema de pagament.

El model de relació Publicació/Subscripció és de 1 (productor) a molts (consumidors) encara que es pot donar un canal de relació 1 a 1 per facilitar la comunicació directa entre aquests. Però això entraria fora d’aquesta arquitectura i estaria dintre del sistema client/servidor degut a que seria el client qui realitzi una demanda al servidor esperant resposta.

En relació a aquesta arquitectura podem destacar els RSS (amb una extensió d’arxiu .rss, .xml) que, segons els estàndards pot ésser (Rich Site Summary, RDF Site Summary o Really Simple Syndication). Aquests formen part de la família dels formats XML i és un format de dades desenvolupat específicament per llocs o sites que s’utilitzen amb freqüència i per mitja del qual es pot compartir informació amb la sindicació o redifusió de continguts a subscriptors d’un lloc web. Aquest format permet distribuir la informació sense necessitat d’un navegador encara que en les noves versions dels navegadors, amb nova programació dels scripts de navegació, permeten llegir els RSS sense necessitat de software addicional com passava abans. Els programes que llegeixen i presenten les fonts RSS s’anomenen agregadors i són lectors de feeds per tal d’obtenir resums de tots els llocs web que es vulgui, mitjançant subscripció, des de l’escriptori del sistema operatiu, correu electrònic, o aplicacions web del consumidor. Amb això, s’evita la necessitat d’obrir el navegador i visitar totes les webs i es crea una nova cadena de valor al sector dels continguts que està canviat el tipus de relació normal entre els client o subscriptors i el servidor o productor.

En relació amb el format RSS hem de destacar els blogs o webblogs, terme creat per Jorn Barger al 1997. Aquest, successors de les comunitats digitals com USENET, llistes de correu i BBS, són un lloc web periòdicament actualitzat que recopila cronològicament texts i articles de temàtiques molt heterogènies que poden ser comentats pels lectors, caracteritzat, des d’un punt de vista tècnic, per una multiplicitat de formats de publicació, a més de l’html; per la inclusió d’algun medi de sindicació, generalment a través d’un format RSS i, a partir del 2004, l’Atom (creat per resoldre la confusió creada per la existència d’estàndards de sindicació similars, RSS i RDF, i crear una API i un format més flexible ) i, finalment per la cada vegada més comuna inclusió de podcast. Aquest, unió dels termes Ipod i Broadcasting, consisteix en un arxiu d’àudio distribuït per Internet, per mitjà de la sindicació amb RSS o Atom, per poder ser reproduït en aparells portàtils o ordinadors personals.

Altres variants dels webblogs son els openblog, fotolog, vlogs (videoblogs), audioblogs i els moblogs (per la telefonia mòbil).